søndag den 17. juni 2012

Laurits og Junia


Selvom man har været i udlandet og gerne vil scrappe rejsefotos, skal man jo ikke glemme den gamle slægt, så jeg har været i billedarkivet og fundet et billede af Laurits og Junia.
Laurits var bror til min svigermors mormor... altså ret langt ude i familien, men når man har et billede af dem, bliver de ligesom nærværende, og man kan bedre forholde sig til de oplysninger, man kan finde i kirkebøger og folketællinger.
Jeg har fundet det meste omkring deres data, men een oplysning mangler jeg dog: hvor og hvornår er de blevet gift ?? Jeg regner med dette billede er deres bryllupsbillede. De boede i Rudkøbing, og som billedet viser er de fotograferet i Svendborg, dengang var der hverken bro eller dæmpning mellem Langeland, Siø og Fyn, så det er lidt af en mysterium. Med mindre fotografen havde atelier i Rudkøbing. - Junias bror Frederik var på det tidspunkt sognefoged i en flække mellem Svendborg og Faaborg, så min tanke er, om han evt. har viet dem, i så fald drejer det sig om en borgerlig vielse, som jeg må på landsarkivet for at finde. Brylluppet må have fundet sted efter 1890, for en folketælling fra 1890 viser, at Laurits da var ugift. Jeg har gjort en tag klar til at skrive datoen, når jeg finder den.
Min svigermor har fortalt, at hun som barn (hun er født i 1915) var på sommerferie hos Laurits og Junia. De havde ikke børn selv, så de nød, når hun var på ferie. Ved siden af L og J boede J's søster, svoger og datter Martha (født 1892). Hun var ugift, havde hest og hestevogn, hun blev kaldt "Frøkenen". Min svigermor skulle ud at køre hestevogn med Martha, men hun var meget omstændelig med sin hest, så det tog en farlig tid, inden hun fik hesten striglet og gjort klar til turen.
Min svigermor har foræret mig en kande, der har været Junias. Ikke nogen fin og fancy kande, men jeg kan godt lide den, fordi jeg ved, hvem den har tilhørt. Faktisk har jeg også fået en gammel fin pap-pilleæske fra Rudkøbing Apotek, som har tilhørt Laurits, den er dateret 1902. I æsken er der små gamle knapper og tryklåse fra Junia tid, som 110 år efter kan bruges som scrapsager :-)
Laurits døde allerede i 1937, 74 år gammel, mens Junia blev næsten 98 år og døde i 1964. Forleden var vi forbi Skrøbelev Kirke, som de var nabo til, for at se hvor de boede, men vi må nok have svigermor med en dag, så hun kan udpege de rigtige bygninger, det kunne være sjovt at se, hvor Laurits og Junia har boet.
Når jeg får mit LO på afstand kan jeg se, at den mørke blomsterranke og den brune ramme om billedet er for bastant, det ligner et flag på en flagstang, men det lagde jeg ikke mærke til, da det lå på scrapbordet. Det er vist en ommer, og jeg har da heldigvis et billede mere fra de tos bryllup.

4 kommentarer:

Margit sagde ...

Hvor er du god til at grave i fortiden... !!
Super sødt LO... hvis du kan ville jeg "bare" flytte rose-båndet ligge på den anden led over billedet... så er det ikke "flagstang" mere... jeg synes farverne er super flotte til fotoet...
Hav en god aften

Annette sagde ...

Det er altså så fint dit layout. Og Margits råd er bestemt værd at prøve. Det vil være synd, at lave det hele om.
En ting er dine slægts-layouts. Men dine historier er bestemt guld værd. Selv for os der ikke er i slægten.
Det er så hyggeligt at læse de historier fra en svunden tid.
Og jeg kan ikke se en bedre måde at opbevare alle de fine gamle billeder på, end netop på layouts.

God aften.

@lfie sagde ...

Et lækker slægt lo - ddejlige detaljer. Hvor har du bare mange sjove detaljer om menneskerne på loet. Det er da lige før du burde printe din blog side ud og sætte det bag på loet :-)

Moster Olivia sagde ...

Rigtig flot LO du har lavet og skønt at du også er en af dem, som sætter pris på fortiden ;-)